Sailfish'te DNS Nasıl Değiştirilir

Önce ironik olarak erişimi hala engelli olan Vikipedi'den yararlanarak DNS'in ne olduğuna kısaca bakalım:
DNS (Domain Name System, Alan Adı Sistemi), internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik olarak dağıtılmış bir adlandırma sistemidir. 
İnternet ağını oluşturan her birim sadece kendine ait bir IP adresine sahiptir. Bu IP adresleri kullanıcıların kullanımı için www.site_ismi.com gibi kolay hatırlanır adreslere karşılık düşürülür. DNS sunucuları, internet adreslerinin IP adresi karşılığını kayıtlı tutmaktadır. 
DNS, her alan için yetkili ad sunucuları atayarak alan adlarını atama ve bu adların IP adreslerine haritalanması sorumluluğunu verir. Yetkili ad sunucuları desteklenen alanları için sorumlu olmakla görevlidirler ve diğer ad sunucuları yerine alt alanlara yetki verebilirler. Bu mekanizma dağıtılmış ve arızaya toleranslı servis sağlar ve tek bir merkezi veri tabanına ihtiyacı önler.
Şimdi de yavaşça günümüzde normal kullanıcıların bile az çok bilgi sahibi olduğu DNS'e, daha doğrusu onu değiştirmeye neden ihtiyaç duyduğumuza değinelim:

Öntanımlı olarak, cihazlarınızda ağ bağlantı ayarlarını yaptığınızda internet servis sağlayıcınızın DNS sunucularını kullanırsınız ancak bu sunucuları kullanmayı sürdürmeniz gerekmiyor. Üçüncü taraf DNS sunucuları kullanmak için çeşitli nedenler var. Sağlayıcınızın DNS sunucularından daha hızlı olabilirler, gelişmiş güvenlik özellikleri sunabilirler veya internet sansür filtrelerini atlamanıza yardımcı olabilirler. Geçebileceğiniz çeşitli ücretsiz alan adı çözümleme hizmetleri vardır. En popüler ücretsiz DNS hizmetlerinden bazıları şunlardır:
  • Google Public DNS: DNS 1: 8.8.8.8, DNS 2: 8.8.4.4
  • OpenDNS: DNS 1: 208.67.222.222, DNS 2: 208.67.220.220
  • Comodo Secure DNS: DNS 1: 8.26.56.26, DNS 2: 8.20.247.20
  • Norton ConnectSafe: DNS 1: 198.153.192.40, DNS 2: 198.153.194.40
Sailfish'te DNS ayarlarını kolayca arayüz üzerinden değiştirebilirsiniz ancak şu an için geçerli olan bazı sınırlamalar vardır. Birincisi, DNS ayarlarını değiştirmek, yalnızca geçerli Wi-Fi ağ bağlantınızı etkiler. 3G/4G veri ağı bağlantınızın DNS ayarlarını değiştirmek için herhangi bir seçenek yoktur. İkincisi, bağlanmak istediğiniz her bir Wi-Fi ağı için DNS sunucusu ayarlarını tek tek değiştirmeniz gerekir. DNS ayarlarını değiştirmek için:
  • Uygulama listesinden Sailfish ayarları uygulaması Settings açılır
  • Bağlanabilirlik (Connectivity) bölümünden WLAN seçilir
  • Burada listelenen bağlantılardan DNS'i değiştirilmek istenenin üzerine basılı tutulur ve açılan menüden Düzenle (Edit) seçilir
  • Açılan düzenleme ekranından IP Adresleri bölümündeki IP adreslerini otomatik olarak al (Auto-retrieve IP address) seçeneği devre dışı bırakılır
  • Görünür hale gelen yeni seçeneklerden birincil ve ikincil DNS ayarı kullanılmak istenen servise göre ayarlanır.

Yeni ayarları test etmek için ülkemizde erişimi yasaklı onlarca siteden birine girmeyi deneyebilirsiniz, benim tercihim imgur oluyor bu test için :) Yasaksız, engelsiz günlerde görüşmek üzere.

Kaynaklar

Yorumlar